Forskere tilbyder virksomheder gratis hjælp til materialeforskning
Virksomheder der udvikler alt fra fremtidens medicin, elektronik og nanoteknologi til emballage og fødevarer kan nu styrke deres innovation og konkurrenceevne. Det sker ved hjælp fra forskere i København, der tilbyder en smagsprøve på, hvad de nye forskningsfaciliteter MAV IV, ESS og European XFEL kan.
Snart står MAX IV og European Spalation Source klar i Lund. Ligesom European XFEL i Hamborg. De tre nye forskningsfaciliteter giver forskere helt nye muligheder. Gigantiske mikroskoper kan undersøge materialer i dybden og producere enorme datamængder. Datamængderne fra ESS sendes til datacenteret i Copenhagen Science City, hvor de bearbejdes og analyseres.
Forskere på Københavns Universitet, Aarhus Universitet og DTU har allerede anlæg, der bruges til materialeforskning. Her anvendes mange af de samme teknologier, der snart skal anvendes i de tre spritnye forskningsfaciliteter, men med mindre forstørrelse. De nye anlægs mikroskoper giver et mere dybdegående billede af materialer og altså flere detaljer.
Nu stilles universiteternes anlæg og ekspertise til rådighed for danske virksomheder, der gratis kan få testet små materialeprøver. På den måde får virksomheden en smagsprøve på, hvad de nye gigant-centre kan. Smagsprøven kan danne grundlag for virksomhedens behov for forskning i de nye forskningsfaciliteter. Samtidig rådgives den enkelte virksomhed i, hvordan forskningens nye muligheder bedst udnyttes for virksomheden.
Partnerskabet LINX (Linking Industry to Neutrons and X-rays) står bag det nye tiltag. Partnerskabets sekretariat matcher den enkelte virksomhed med den forsker, der bedst kan vurdere om teknologierne i de nye centre kan hjælpe virksomheden. Hvis matchet ikke er perfekt, sender forskeren virksomheden videre til en mere oplagt kollega.
Mange opfatter universiteter og forskere som konkurrenter. Den opfattelse modbevises gennem det nye samarbejde, der er en understregning af, at forskerne på de tre universiteter ikke ser hinanden som konkurrenter, men som kolleger. Universiteterne er heller ikke konkurrenter, men institutioner, der samarbejder for blandt andet at styrke fremtidens materialeforskning.