Brobygger mellem erhverv og Universitet
Den 38-årige lektor Søren Stobbe fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet har modtaget SCIENCE Erhvervspris 2017, som uddeles af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på KU. Prisen får Søren Stobbe for at realisere sin forskning i erhvervsmæssig sammenhæng og samtidig inspirere sine studerende til at gøre det samme.
Patenter, partnerskaber og spinouts
Det eksterne bedømmelsesudvalg, bestående af repræsentanter fra Chr. Hansen, Haldor Topsøe, Arla og Netcompany, siger i forbindelse med valget af lektor Søren Stobbe: ”Med et stærkt erhvervssamarbejde, virksomhedsudvikling og innovation har han bidraget til at bringe vigtig viden i spil uden for universitetet. Det er sket gennem en flot portefølje, der blandt andet involverer flere patenter og licensaftaler, partnerskaber med eksterne virksomheder, omfattende folkelig outreach og ikke mindst grundlæggelse af to spin-off virksomheder. Oven i har Søren Stobbe et stærkt engagement i at få studerende til at tænke erhvervsdelen ind i deres forskning”.
Ubrydelig kryptering til internet 2,0
Søren Stobbe, der er baseret på i Copenhagen Science city, har i mange år forsket i nanofysik og kvantemekaniske effekter i vekselvirkning mellem lys og stof. Herunder udvikling af en foton-chip, hvor man kan styre de enkelte fotoner. Udviklingen af en pålidelig enkeltfotonkilde er et første skridt mod en fremtid, hvor fotonisk kvanteteknologi kan finde anvendelse indenfor for eksempel ubrydelig kryptering eller måske ovenikøbet et kvantebaseret internet.
Selv siger Søren Stobbe om tildelingen af SCIENCE Erhvervspris 2017:
”Jeg er meget glad for prisen og den anerkendelse af mit arbejde, som den repræsenterer. Jeg har i mange år forsket i nanofysik og kvantemekaniske effekter i lys-stof vekselvirkning men er i stigende grad blevet interesseret i kommercialisering og erhvervssamarbejde.
Glad prismodtager optaget af at dele viden
“Jeg ønsker at dele de teknologier, som jeg udviklede for at drive grundforskningen til nye højder med resten af verden som medspiller. Det er godt at dele, men man står hurtigt med et finansieringsproblem. Det gik op for mig, at løsningen var at stifte et privat selskab. Foreløbigt har jeg startet to spinouts, og jeg finder det enormt lærerigt, hårdt og sjovt, og jeg håber, at jeg i fremtiden kan være med til at starte endnu flere i samarbejde med nye generationer af ph.d.-studerende og postdocs”.
Lektor Søren Stobbe modtager for sin indsats et hædersdiplom, en vandrepokal samt 75.000 kr. til faglige formål.